19 Ocak 2012 Perşembe

Oyuncak Müzesi - İstanbul







İstanbul Oyuncak Müzesi Şair-Yazar Sunay Akın'ın kişisel çabalarıyla 2005 yılında kurduğu bir müze. Oyuncak müzesi ilk etapta Sunay Akın'ın 20 yıl boyunca çeşitli ülkelerdeki antikacılardan topladığı yada müzayedelerden satın aldığı 1000'i aşkın oyuncakla kurulmuş. Günümüzde ise 4000'den fazla oyuncak sanatçının ailesine ait olan Göztepe'deki tarihi konakta sergileniyor.
Ayrıca müzede belirli dönemlerde çeşitli etkinlikler ve seminerler de veriliyor. Müze doğumgünleri, kahvaltı ve kurumsal etkinliklere de ev sahipliği yapıyor...

Müze Pazartesi günleri hariç; hafta içi 9.30-18.00 hafta sonu 9.30-19.00 saatleri arasında ziyarete açık. Bilet fiyatları ise tam 8 TL, indirimli 5 TL.

Amatör gezginin notları: 
Oyuncak müzesini eşimle gezdik ve neredeyse gezdiğim hiçbir müzede bu kadar eğlenmemiştim. Oyuncakların sergilendiği her vitrinin önünde uzun dakikalar geçirip, ya bende çocukken bu oyuncak vardı, sen şunu hatırlar mısın diye diye adeta çocukluğumuzu yeniden yaşadık.  Oyuncak müzesi tüm çocukların yanısıra çocukluğunu yeniden yaşamak isteyen yada hep çocuk kalan tüm büyüklerin de görmesi gereken yerlerden biri. Ayrıca sergilenen her oyuncakta dönemin tarzlarını, yaşam şekillerini ve ülkelerin etnik, politik yansımalarını görmekte çok entresandı. (JFK bebekleri, 2. Dünya savaşında Hitler'in propaganda için yaptırdığı nazi asker bebekleri, Prenses Diana-Prens Charles bebekleri gibi...)

2 yorum:

Filiz'den Renkler dedi ki...

Çok güzel bir müzeymiş cidden..yaşını başını almış ama hala oyuncak sevdalısı bir yetişkin olarak çok beğendim. Acaba satış yapılan bir bölüm de var mı?

Amatör Gezgin'in Gezi Notları dedi ki...

Filiz Hanım merhabalar, açıkçası oyuncak müzesini gezeli biraz zaman oldu. Yoğunluktan atlamışım yazmayı fakat hatırladığım kadarıyla müzenin girişinde Faber Castell'in ürünlerini satan bir bölüm vardı sadece. Oyuncakların replikalarının satıldığı bir bölüm de olsa çok keyifli olurdu değil mi?