28 Şubat 2012 Salı

Anadolu Medeniyetleri Müzesi / Ankara





Müze hakkında bilgi:

Ankara’da ilk müze, Kültür Müdürü Mübarek Galip Bey tarafından 1921 yılında kalenin Akkale olarak isimlendirilen burcunda kurulmuştur. Bu müzenin yanısıra Augustus Mabedi ile roma Hamamında da eser toplanmıştır.
Atatürk’ün telkinleriyle merkezde bir “Eti Müzesi” kurma fikrinden hareket edilerek diğer bölgelerdeki Hitit eserleri de Ankara’ya gönderilmeye başlanınca geniş mekanlara sahip bir müze binası gerekli görülmüştür. O zamanki Kültür (Hars) Müdürü Hamit Zübeyr Koşay tarafından, devrin Maarif Vekili Saffet Ankan’a metruk halde bulunan Mahmut Paşa Bedesteni ve Kurşunlu Hanın onarılarak müze binası olarak kullanılması önerilmiş, bu fikir kabul edilerek, 1938 yılından 1968’e kadar devam eden bir restorasyon çalışması başlatılmıştır. Bedestenin orta bölümünde yer alan kubbeli mekanın büyük bir kısmının onarımının 1940 yılında bitirilmesi ile eserler, Alman Arkeolog H. G. Guterbock başkanlığındaki bir heyet tarafından yerleştirilmeye başlanmış, 1943 yılında binaların onarımı devam ederken, orta bölüm ziyarete açılmıştır. Bu bölümün onarım projesi Y. Mimar Macit Kural, ihale sonrası onarımı ise Y. Mimar Zühtü Bey tarafından yapılmıştır. 

1948 yılında Müze İdaresi Akkaleyi depo olarak bırakıp, Kurşunlu Hanın onarımı tamamlanan dört odasına yerleşmiştir. Kubbeli mekanın çevresindeki arastanın restorasyon ve teşhir projeleri Anıtlar Yüksek Mimarı İhsan Kıygı tarafından hazırlanmış ve uygulanmıştır. Beş dükkan orijinal halde bırakılıp, dükkan aralarındaki bölmeler kaldırılmış ve böylece, teşhir için geniş bir çevre koridoru elde edilmiştir. Müze yapısı 1968 yılında son şeklini almıştır. Bugün idari bina olarak kullanılan Kurşunlu Han’da araştırmacı odaları, kütüphane, konferans salonu, laboratuvar ve iş atelyeleri yer almakta, Mahmut Paşa Bedesteni ise teşhir salonu olarak kullanılmaktadır.


Bugün kendine özgü koleksiyonları ile dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesinde, Anadolu Arkeolojisi, Paleolitik Çağdan başlıyarak günümüze kadar Osmanlı devrinin bu tarihi mekanlarında kronolojik bir sırayla sergilenmektedir.





Hitit Güneşimiz. Bir zamanlar Ankara'nın simgesiydi; sonra sevimsiz bir kedi geldi...



Amatör Gezgin'in Notları:

Anadolu medeniyetleri müzesini çok uzun zaman önce bir - iki kere gezmiştim fakat unutmuşum. Unutmuşum diyorum çünkü bu kadar küçük olduğunu hatırlamıyordum. (aynı hisse Etnografya müzesi'nde de kapıldım) Görkemli bir girişe sahip olsa da müzede gezebilecek sadece birkaç salon vardı. Diğer kısımlar kapalıydı ve bu benim için biraz hayalkırıklığı oldu. Müzenin girişinde bulunan satış mağazası da çoğu müzeye göre çok yetersiz kalmıştı. (Bence müze mağazaları çok pahalı. Gerçekten güzel bir şeyler almak için ciddi paralar ödemeniz gerekiyor). Bir de özellikle iç salondaki bilgiler çok yetersizdi. Gezmek isteyenler için müze pazartesi hariç her gün açık. Giriş 15 TL. Müze kart geçerli. 

Hiç yorum yok: