Bursa Ulu Camii, aslen zaviye olarak yapılan, sonradan cami olarak kullanılmaya başlanmış olmasına rağmen çok ayaklı cami şemasının en klasik ve anıtsal örneği sayılır. I. Bayezid tarafından 1396-1400 yılları arasında yaptırılmıştır. Dikdörtgen planlı cami yaklaşık toplam 5000 metrekare boyutlarında olup 20 kubbe ile örtülüdür. Sekizgen kasnaklara oturan kubbeler mihrap duvarına dik beş sıra halinde dizilmiştir. Kasnaklar mihrap ekseni üzerindekiler en yüksek olmak üzere yanlara doğru gidildikçe her sırada daha alçak düzenlenmiştir.
Düzgün kesme taşlarla inşa edilmiş kalın beden duvarlarının masif etkisini hafifletmek için cephelerde her kubbe sırası hizasına gelmek üzere sağır sivri kemerler yapılmıştır. Her kemerin içinde iki sıra halinde ikişer pencere yer alır. Bunların gerek biçimleri gerek boyutları her cephede farklıdır. Son cemaat yeri bulunmayan yapının kuzey cephesinde köşelerde sonradan yapılan iki minare vardır. Minarelerin ikisi de beden duvarına oturmaz, yerden başlar. Batı köşesindeki minare I. Bayezid tarafından yaptırılmıştır. Sekizgen biçimli kürsüsü bütünüyle mermerden, gövdesi tuğladandır. I. Mehmet'in yaptırdığı söylenen doğu köşesindeki kare kürsülü minare, caminin beden duvarından da 1 m kadar ayrıktır.Şerefeler her iki minarede de aynı olup tuğlalı mukarnaslarla bezelidir. Kurşun kaplı külahlar 1889'daki yangında ortadan kalkınca, bugünkü boğumlu taş külahlar yapılmıştır.Türk islam dünyasının en eski camilerinden birisi ulu camiidir. Minberin giriş kapısının üzerindeki kitabede altın yaldızla Osmanlıca olarak, 'Yıldırım Beyazıt Han tarafından hicri 804 (miladı 1399) yılında yaptırılmıştır' ibaresi yer alıyor. Bursa kent merkezinde, Atatürk Caddesi üzerindedir.
Kaynak: Vikipedi
Detaylı bilgi için: http://www.bursaulucami.org/index1.php
Amatör Gezgin'in Notları:
Bursa Ulu Camii gördüğüm en etkileyici ve güzel Camii'lerden biri diyebilirim. Belki de bunun sebebi tam ortada yer alan kubbeden gelen gün ışığı olabilir. Bu ışığın dışında ortada yer alan şadırvandan akan şırıl şırıl akan su ve kadın - erkek birçok kişinin özellikle şadırvan etrafında ve camiinin çeşitli yerlerinde oturup; kiminin Kuran okuması kiminin de sıcak günün etkisinden kurtulmaya çalışması da sıcak bir hava yaratıyor ortamda.
2 yorum:
Bursa'yı çok güzel gezmişsiniz! Bir Bursalı olarak benim yazılarımı okumak isterseniz: https://12ay12yer.com/category/bursa/
Sevgiler!
Merhaba 12ay12yer, Çok teşekkür ederim. Tabii ki seveseve okurum. Sonraki gidişlerim için bana rehber olursunuz.
Sevgiler...
Bu arada yeni internet sitem http://www.amatorgezgininnotlari.com yayında belki oraya da bakmak istersiniz...
Yorum Gönder