Colloseum
Genel bilgiler
Roma İtalya'nın başkenti ve Lazio bölgesinin en büyük şehri. Katolik kilisesinin merkezi olan ve dünyanın en küçük ülkesi sayılan Vatikan da Roma sınırları içinde. Ayrıca Roma da aynen İstanbul gibi 7 tepenin üzerine kurulmuş bir şehir.
O kadar büyüleyici güzellikte bir şehir ki attığınız her adımda karşınıza çıkan tarihi eserlere ve bu kadar iyi korunmalarına hayranlıkla baka kalıyorsunuz. Roma'yı hak ettiği şekilde gezmek için bence en az 4-5 güne ihtiyaç var.
Colosseum / Kolezyum
Kolezyum Roma'nın hatta İtalya'nın simgesi haline gelmiş yapılardan biri. Kolezyum halkı eğlendirici gösteriler sergilemek ve gladyatör dövüşleri için yapılmış bir arena. MS 72 yılında Vespasianus tarafından yaptırılmaya başlanan yapı MS 80 yılında Titus döneminde tamamlanmış. Burada gladyatör dövüşlerinin yanı sıra infazlar, hayvan avcılığı, ünlü savaşların yeniden canlandırılması gibi etkinlikler de düzenlenirmiş. Söylenenlere göre 55 bin kişilik yapının açılış gününün şerefine ilk hafta binlerce insan ve hayvan yapılan gösterilerde öldürülmüş burada.
Colosseum ve bendeniz
Roma Pass alırsanız (daha sonra yazacağım) bilet kuyruğunda sıra beklemeden içeri girebilirsiniz.
Güncellenmiş olacağı için açılış saatleri, bilet fiyatları ve diğer bilgiler için aşağıda bulunan siteyi incelemek faydalı olabilir.
http://archeoroma.beniculturali.it/en/archaeological-site/colosseum
Roma Forumu ve Palatine tepesi
Roma Forumu hemen Colesseum'un yanında yer alıyor. En önemli antik yapılar bu bölgede yapılmış. Binaların bir kısmı idare binası, hapishane vs. olarak kullanılsa da birçok mabet de bu bölgede yer alıyor. Antik romalılar tarafından "Forum Magnum" yada sadece "Forum" olarak adlandırılan bölge döneminde toplumsal olayların tartışıldığı, konuşulduğu önemli bir yapıymış. İçinde yer alan yapılar ise;
Castor ve Pollux Tapınağı
Romulus Tapınağı
Satürn Tapınağı
Vesta Tapınağı
Venus ve Roma Tapınağı
Aemilia Bazilikası
Julia Bazilikası
Septimius Severus Kemeri
Titus Kemeri
Rostra, politikacıların Roma vatandaşlarına konuşma yaptığı yer.
Hostilia Mahkemesi (Curia Hostilia), Roma Senatosu’nun yeri.
Maxentius ve Konstantin Bazilikası
Tabularium
Antoninus ve Faustina Tapınağı
Urbi Göbeği (Umbilicus Urbi)
Sezar Tapınağı
Ayrıntılı bilgi, açılış saatleri ve bilet fiyatları için (Roma Pass'dan burada da yararlanabilirsiniz)
http://archeoroma.beniculturali.it/en/archaeological-site/roman-forum-and-palatine-hill
Trevi Çeşmesi (yada bizde bilinen adıyla Aşk Çeşmesi)
Poli Sarayının bir duvarına barok üslupta Nıcola Salvi tarafından yapılmış olan çeşme, 1735 yılında inşa edilmiş.
Açıkçası aşk çeşmesinin daha çok yakın çekim daha doğrusu tek açıdan fotoğraflarını gördüğüm için bir binanın yan tarafına inşa edildiğini düşünmemiştim hiç. Başlıbaşına bir yapı zannediyordum. Şansımıza çeşme tadilattaydı ve muhteşem görünüşünü detaylı göremedik ama üst tarafına kurulan küçük bir köprüden geçiş vardı ve ekranlarda normal hali gösteriliyordu. Tadilat olmasına rağmen tıklım tıkıştı yine de. Para atanlarda vardı tabii ki her zamanki gibi. Ben eksik kalır mıyım bende attım parayı. Bakalım tekrar Roma'ya gidebilecek miyim?
(bu arada bir arkadaşımındediğine göre o iki gidişinde de atmış para ve tekrar gitmiş Roma'ya son gidişinde ise atmamış ve uzun zamandır Roma'ya gitmemesini buna bağlıyor. Para atmanın da bir ritüeli var bu arada. Sağ elinizle sol omzunuz üzerinden atmanız gerekiyormuş. Birinci para dilek için ikinci para Roma'ya tekrar gitmek için üçüncü de aşk için...) Çeşme'nin restorasyon sponsoru da Fendi'ymiş ve 1.5 yıl sürecek olan restorasyonun bedeli 2.5 milyon euro'ymuş.
(Tadilatsız fotoğraf internetten kullanılmıştır)
Roma Pass
Roma'da gezme için en iyi yollardan biri de diğer ülke ve şehirlerin de çoğunda olduğu gibi Pass card'lar. Roma Pass'la da aldığınız kartın türüne göre müze, arkeolojik alanlar yada kiliseler gibi ücretli gezilen yerlerden belirli sayıda yararlanabiliyorsunuz. Ulaşımda kullanabiliyorsunuz ve bazı ayrıcalıklardan faydalanabiliyorsunuz. Ayrıntılı inceleme için
http://www.romapass.it/p.aspx?l=en&tid=2
Roma 2. Bölüm
http://tatilname.blogspot.com.tr/2015/03/roma-2-bolum.html
2 yorum:
Zeynep hanım,
Bir yazınızla blogumda (gitmisgibioldum.blogspot.com) sizi ağırlamak isterim. İlgilenirseniz iletişim bilgilerimi blogda bulabilirsiniz.
Bol seyahatli günler!
Murat Çehreli
Merhaba Murat Bey, yazılarımdan hangisini isterseniz kullanabilirsiniz. İlginiz için teşekkür eder, bende bol seyahatli günler dilerim. Görüşmek üzere...
Yorum Gönder