24 Ağustos 2016 Çarşamba

Siena: Palio yarışlarının vatanı


Siena Orta İtalyada Toscana bölgesinde yer alan orta çağ döneminden kalma bir şehir. Şu anda UNESCO Dünya mirasları listesinde olan şehir gördüğünüz ilk andan itibaren büyüleyici ve çok etkileyici bir havaya sahip.
Siena'nın tarihi:
Siena Etrüskler tarafından kurulmuştur. Diğer bir inanışa daha doğrusu efsaneye göre kurucuları Roma şehrinin kurucuları olan Remus'un (ve Romulus'un yeğenleri) oğulları Senius ve Aschius'tur.


Romulus ve Remus, Roma Mitolojisine göre MÖ 753'de Roma şehrinin kurucularıdır. Efsaneye göre Savaş Tanrısı Mars ile Rhea Silvia'nın ikizleridir. 
Romulus, Roma şehri'ni beraber kurduğu kardeşi Remus'u öldürerek tahtın tek sahibi olmuştur. Gerçekte yaşayıp, yaşamadığı bilinmeyen kardeşlerin varlıkları şüphelidir.
İtalyan mitolojisine Etrüskler (Tuskiler) aracılığıyla geçmiş olan bir söylencedir.  Remus ve Romulus iki (veya ikiz) kardeştirler ve Roma şehrini kurmuşlardır. Bir ırmağa bırakılırlar ve dişi bir kurt onları sudan çıkararak bir mağarada emzirir. Daha sonra çiftçi bir aile tarafından bulunarak evlat edinilirler. Roma şehrini kurmak için de kurt tarafından emzirildikleri yeri seçerler. Bu yerin etrafını çevirirken tartışmaya başlar ve kavga ederler bunun üzerine Romulus kardeşi Remus’u öldürür. Kardeşleri besleyen kurdun adı Lupadır. Remus ve Romulusu kurt tarafından emzirilirken gösteren bir çok heykel vardır İtalya şehirlerinde ve kurdun başının yönü Roma'yı işaret eder. Siena şehrinin de simgesidir bu heykel.
Ayrıca Siena tarihte resmi anlamda ilk bankanın da kurulduğu yerdir.
Palio Yarışları


Piazza del Campo

Siena'nın önemli yerleri ve etkinlikleri
Siena'nın en önemli yerlerinden biri Piazza del Campo yani Campo meydanı. Tüm sokaklar bu peri masallarından fırlamış gibi duran meydana açılıyor. Değişik bir mimari yapıya sahip olan meydan dokuz parçaya bölünmüş. Bunun sebebi de her parçanın o dönemki idari bölgelerden birini temsil ediyor olması. Ortadaki yuvarlak alanın ise Meryem Ana'nın pelerinini ifade ettiği söyleniyor. Bugünkü şekline 13. yüzyılın sonlarında kavuşan meydan ünlü Palio di Siena yani Palio yarışlarınada ev sahipliği yapıyor.  Campo Meydanı’nın çevresindeki sarayların en ünlüsü, Palazzo Pubblico (Belediye Sarayı). İnşaasına 1284 yılında başlanan saray, tam bir sanat harikası. Bu sarayın hemen üzerinde 102 metrelik Mangia Kulesi yükseliyor. 13. yüzyıl tarihli kulenin beş yüz basamağını tırmandığınızda, muhteşem şehir manzarası karşınıza çıkıyor.
Sienan'nın en önemli özelliklerinden biri de ünlü Palio yarışları. Piazza del Campo'da düzenlenen bu yarışlar 2 temmuz ve 16 ağustos tarihlerinde düzenleniyor.  İl Palio'da yarışacak olan önceden seçilmiş on at, binicileriyle meydanda üç tur atıyor ve birinci gelene ödül veriliyor. Meydanın eğimli yapısından ve binicilerin atlara eyersiz binmelerinden dolayı son derece sert geçen hatta kimi zaman atların ve binicilerin ağır yaralanmalarına sebep olan yarışlar Siena halkı için büyük önem taşıyor. Meydanı çevreleyen binaların odalarının da kiralandığı bu yarışta meydan tıka basa dolu oluyor.
Bu yarışlarda her at ve binicisi Contrada denilen şehrin 17 semtini temsil ediyor ama yarışa sadece on at katılıyor. Bir önceki yıl yarışa katılamayan 7 takım ertesi yıl direkt katılma hakkı elde ediyor. Bir at yarışı üstünde jokey olmadan tamamlarsa da kazanmış sayılıyor. Önemli olan atın finish çizgisini geçmesi. Koşan bütün atlar melez, safkan at yarıştırılmıyor. Yarışa katılan tüm at ve biniciler temsil ettikleri semtin renklerine ve simgelerine uygun olarak giyiniyorlar: Aquila (Kartal), Bruco (Tırtıl), Chiocciola (Salyangoz), Civetta (Baykuş), Drago (Ejderha), Giraffa (Zürafa), Istrice (Kirpi), Leocorno (Tekboynuz), Lupa (Dişi kurt), Nicchio (Deniz kabuğu), Oca (Kaz), Onda (Dalga), Pantera (Kara Panter), Selva (Orman), Tartaruga (Tosbağa), Torre (Kule) ve Valdimontone (Montone olarak kısaltılır). Hatta bende Drago Contrada'sının bayrağı var.
Her semtin girişinde o semtin neresi olduğunu gösteren bayraklar asılıdır. Hangi mahallede olduğunuzu anlamak için bayraklara bakmak yeterlidir Siena'da.
Siena Katedrali ise İtalya'nın en büyük katedrallerinden birisi. O kadar güzel, o kadar büyüleyici ki bol bol fotoğrafla beraber ayrı yazmayı planlıyorum orayı.
1240 yılından beri tıp ve hukuk alanında eğitim veren dünyaca ünlü Siena Üniversiteside buradadır.


Contrada'lar


Siena'da Alışveriş
Geleneksel Siena tatlısı panforte (veya panpepato) 1200 yılından beri yapılan çok eski bir tatlıdır. Bademli, portakallı bu tatlı daha doğrusu kek özellikle Noel zamanı çok tüketiliyor. Siena’nın bir başka meşhur tatlısı da “ricciarelli”dir. Bu bademli tatlıyı Sienalılar her mevsim tüketirken, İtalya’nın geri kalanı özellikle Noel zamanı yemeyi tercih ediyor. Bir çok dükkanda her mevsim bulabileceğiniz bir üründür panforte. Bunun dışında Toscana bölgesinin harika şaraplarını çok uygun fiyatlara alabilirsiniz buradan. Contrada'ların bayrakları ve çeşitli hediyelik ürünleride ilginizi çekebilir.

Hiç yorum yok: