17 Ekim 2010 Pazar

Çanakkale Şehitler Abidesi






Bu anıt Çanakkale savaşlarında şehit düşen yaklaşık 253 bin şehidimizi simgeleyen abidelerin en görkemlisidir.  Anıtın projesi 1944 yılında MSB tarafından açılan yarışma ile belirlenmiştir.Bu anıtımız ilk olarak Gelibolu Yarımadasında Alıçıtepe’de yapılması planlanmış ancak arazinin bozuk olması ve denize uzak olmasından dolayı vazgeçilmiştir. Daha sonra Hisarlık burnunda Morto’ya hakim 50 metre rakımlı olan Hisar Burnuna yapılmıştır. 1952′de yapımına karar verilmiştir. 19 Nisan 1954′te temeli atılmıştır. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı birkaç defa yapımı durmuştur ve nihayet 15 Mart 1958′de sadece gövde kısmı yapılabilmiştir. Anıt,  Milliyet gazetesinin açmış olduğu kampanya ile yeterli para toplanınca 1960′da tamamlanarak, 20.08.1960 tarihinde açılışı yapılmıştır
Anıtın kapladığı alan: 625 m2
Ayak sayısı (sutun sayısı): 4 adet
Ayaklar arasındaki mesafe:10 metre
Bir ayağın ebadı: 7.5×7.5 metre
Anıtın kaidesinden itibaren yüksekliği: 41.70 metre
Dört sütun üzerine oturtulan abide milletimizin sağlam temellere dayandığını ve yıkılmaz olduğu anlamını taşımaktadır. Uzaktan bakıldığında da Mehmetçiğin M harfi şeklinde gözükmektedir.Anıtın tavanına mozaikten Türk bayrağı işlenmiştir. Abidenin dört ayağında sekiz rölyef bulunmaktadır. Denize bakan dört tanesi deniz savaşlarını, karaya bakan dört tanesi de kara savaşlarını anlatmaktadır. 2005 yılında restorasyondan geçen anıt 2007 yılında bulunduğu alana yeni şehitlik inşa edilerek son şeklini almıştır. 

(Şu anda anıt oldukça harap durumda  ve çevresine bile yaklaştırılmıyor. Kısa bir süre öncesine kadar ücretsiz gezebileceğiniz bu muhteşem yapı sanırım şimdilerde Kültür Bakanlığının yeni uygulamasıyla maalesef ücretli ziyaret ediliyor...)


3 yorum:

Unknown dedi ki...

Merhabalar,

Ben Esen. Kulturturlarionline.com adında amatör bir sitem var. Burada kültür turları ve yurtiçi – yurtdışı kültürel yöreler ve mekanlarla ilgili, ya da sizin gibi gezginlerle ilgili sıklıkla özgün ve değişik haberler girmeye özen gösteriyorum. Bu tür gezgin ruhların tanıtılması gerektiğine inanıyorum.

Sitemi yazarken ticari bir amacım yok, işten arta kalan zamanlarımda ilgilenmeye çalışıyorum. Aslında domain’i 2008’de almıştım ama gerçek anlamda ilgilenmeye yeni başladım diyebilirim.

Sizin sitenizi gördüm ve oldukça beğendim. Düşündüm ki acaba ben sizin sitenizi, ya da gezilerinizden birini tanıtan bir yazı yazıp kendi sitemde girsem, siz de benim siteme link verir miydiniz? Cevabınızı bekliyorum.

Daha önce de böyle çalıştım başka benzer sitelerle. Bu siteler arasında:

kultursanatportali.com
tvitamini.com
hangimoda.com
buyukkeyif.com
toplumdusmani.com

gibi siteler de var. Ayrıca eksisozluk, itusozluk gibi sözlüklerde de blogumdan bahsediliyor.


İyi günler dilerim
Esen Akyüz
http://www.kulturturlarionline.com

Amatör Gezgin'in Gezi Notları dedi ki...

Merhabalar, kusura bakmayın biraz geç cevap verebiliyorum yoğunluktan. Sitemi beğendiğiniz için teşekkür ederim öncelikle bu aralar yoğunluktan dolayı fazla ilgilenemesemde gezmekten ve gezdiğim yerleri insanlarla paylaşmaktan büyük keyif alıyorum. Sitenize baktım. Gerçekten güzel ve emek verilmiş bir site. Tebrik ederim sizi. Sitenize seve seve link veririm blogumda. Bende iyi günler diliyorum, yeni yazılarla görüşmek üzere...

Çanakkale şehitlik turu dedi ki...

Çanakkale bölgesini tanıtan bu güzel gezi yazısı için teşekkür ederiz.