8 Mayıs 2012 Salı

Caves de Ksara - Beyrut / Lübnan









Ksara Lübnan'ın şaraplarıyla ünlü bir bölgesi. Eskiden çok daha büyük olan üzüm bağları günümüzde küçülse de; Ksara'nın yıllık şarap üretimi oldukça fazla.
Ksara'da rehberler karşılıyor ziyaretçileri ve ilk olarak hangi dilde istiyorsanız (ingilizce, fransızca, arapça) 15 dakikalık Ksara'nın tarihini anlatan kısa bir belgesel izliyorsunuz. Ksara daha doğrusu üzüm bağları ilk olarak rahipler tarafından kurulmuş. Bölgenin altındaki şimdi şarap mahzeni olarak kullanılan mağaraların (daha doğrusu antik roma yapımı tünellerin) hikayesi ise oldukça ilginç. (Tavuklara dadanan bir tilkinin girdiği kovuğa giren rahipler mağaraları keşfediyorlar) 





Belgeselden sonra yine rehber eşliğinde şarap tadımı yapılıyor. Rehber her bir şarabın özelliklerini, hangisinin hangi yemekle iyi gittiğini vs. anlatıyor. Açıkçası ben bir şarap sever olduğum halde Ksaradaki şaraplardan çok hoşlanmadım. Bana biraz sert geldi tatları. Uzun araba yolculuğumuzdan sonra bir de arka arkaya içince birkaç tane şarabı biraz midem bulandı doğrusu. (Yine de hediye olarak ablamın sevebileceği Moscatel isimli şarabı aldım) Şarap tadımından sonra yine rehber eşliğinde mağaralardaki şarap mahzenleri geziliyor. Oldukça uzun (yaklaşık 2 km.) ve büyük olan mahzenler yaz kış 22 derece. Ama hepsi birer labirent gibi. Mahzenlerde sadece kırmızı şarap muhafaza ediliyor. Beyaz şarabın yapım aşaması farklı olduğu için mahzenlerde beyaz şarap hiç yok. Şaraplar dünyanın çeşitli ülkelere de ihraç ediliyor. Ksara'da çeşitli şarapları alabileceğiniz bir de dükkan var. 

Hiç yorum yok: