26 Ocak 2017 Perşembe

Karaoğlanoğlu Şehitliği / Girne

Karaoğlanoğlu Şehitliği, Kıbrıs Harekâtı sonucunda ölen Türk Silahlı Kuvvetleri askerlerinin (subay, astsubay, erbaş ve erler) anısına Türkiye tarafından yapılan Girne'deki mezarlık. Mezarlığa, Kıbrıs Harekâtı'nda Kıbrıs'a ilk çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri alayının komutanı olan Halil İbrahim Karaoğlanoğlu'nun ismi verilmiştir. 8 subay, 5 astsubay, 57 erbaş ve er olmak üzere toplam 70 TSK askerinin cenazesi yer almaktadır. 20 Temmuz 1976 tarihinde açıldıktan sonra 29 Ekim 1994 tarihinde de restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Girişindeki iki ana sütun Kıbrıs Türkleri tarafından anavatan olarak kabul edilen Türkiye'ye açılan kapıyı temsil etmektedir. Batıdaki heykeller Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni temsil ederken, doğuda yer alan heykeller Türkiye'yi temsil eder. Bu iki heykel arasında bulunan boşluk ise Türkiye'ye açılan pencereyi temsil eder.Heykelin dört ayrı ayak üzerinde durması ise düzenlenen harekâtın dört gün içinde tamamlandığını belirtir.
Kaynak: Wikipedia




Ayrıca heykelde bulunan kartal, gemi burnu ve insan figürleri harekatın kara, deniz ve hava kuvvetleri tarafından ortak yapıldığını temsil eder.
Mehmetçik ve arasındaki Türk bayrağı barış harekatının Türkiye tarafından yapıldığını ve Türk milletini;
Heykel üzerindeki diğer motifler ise Türk askerinin harekat anındaki azmini, kararlılığını, duygusallığını ve yardımseverliğini ifade eder...

Amatör Gezgin'in Notları

Albay İbrahim Karaoğlanoğlu
1924 doğumlu olan Karaoğlanoğlu çıkarmanın ilk günü olan 20 temmuz 1974 tarihinde şu anda şehitliğin yan tarafında bulunan ve müze olarak kullanılan evde Binbaşı Fehmi Ercan ve Yarbay Cevdet Ayken'le muharebe planı yaparken atılan bir top mermisi sonucu Fehmi Ercan ve Sıhhiye Er Mustafa Girgin'le beraber şehit oldu. Barış harekatının ilk şehitleri anısına 24 aralık 1974 tarihinde bu anıt açılmıştır.

Fehmi Ercan
1935 Balıkesir doğumlu olan Ercan da harekatın ilk günü şehit olmuştur. Adı Kıbrıs havaalanına verilmiştir.  Fotoğrafı, Ercan havaalanı girişindeki holde bulunmaktadır.




Karaoğlanoğlu şehitliği gerçekten de çok etkileyici bir yer oldu benim için. Tabelalarda bulunan ve Kıbrıs Türklerinin çektiği eziyeti, soykırımı anlatan yazı ve fotoğraflar çok etkiledi beni. Şehitlerimizin mezarları ise bambaşka etkiledi. Hepsi gencecik 20'li yaşlardaki delikanlılar ve onlardan çok da büyük olmayan komutanları bir daha dönemediler vatanlarına. Başka canları kurtarmak için kendi canlarını feda ettiler. Çanakkalede, günümüzde Suriye'de olduğu gibi...

Bu arada etkileyici şeylerden biri de başka bir anıt'ın üzerinde yazan şehit olan Kıbrıs Mücahitlerinin isimleri. Kadın, erkek demeden yüzlerce isim...

Şehitliğin yanında bulunan parkta ise çıkarma sırasında kullanılan çeşitli savaş araçları sergileniyor.

Hiç yorum yok: