22 Haziran 2012 Cuma

Hacivat / Karagöz Anıtı ve Mezarları - Bursa







Bilmeyen yoktur ama öncelikle Hacivat ve Karagöz hakkında biraz bilgi vermek isterim.
Bu iki karakterin gerçekten yaşayıp yaşamadığı, yaşadıysa nerede nasıl yaşadığı kesin olarak bilinmemektedir. Anlatılanlar rivayete dayanır, zira gerçekten yaşamış olsalar bile büyük ihtimalle bahsedilen dönemde tarih kitaplarına girecek kadar önemli bulunmamışlardır. Halkbilimciler Karagöz'ün bazı oyunlarda çingene olduğunu kendi ağzıyla itiraf etmesi, Bulgar gaydası çalması ve Evliya Çelebi'nin tanıklığına dayanarak Bizans imparatoru Konstantin'in Çingene seyisi Sofyozlu Bali Çelebi olduğunu ileri sürmektedir. Bir diğer rivayet ise Hacı İvaz Ağa ya da halka mal olan adıyla Hacivat ve Trakya'da bulunan Samakol köyünden demirci ustası Karagöz,Orhan Gazi devrinde Bursa'da yaşamış Ulu Camii'nin yapımında çalışan iki işçidir. Kendileri çalışmadıkları gibi diğer işçilerin de çalışmasını engellemektedirler. Orhan Gazi'nin, "cami vaktinde bitmezse kelleni alırım" dediği cami mimarı, caminin vaktinde bitmemesine sebep olarak Karagöz ve Hacivat'ı şikayet eder. Bunun üzerine bu ikili başları kesilerek idam edilir. Karagöz ve Hacivat'ı çok seven ve ölümlerine çok üzülen Şeyh Küşteri ölümlerinin ardından kuklalarını yaparak perde arkasından oynatmaya başlar. Bu sayede Hacivat ve Karagöz tanınır.
Karagöz ve Hacivat oyunu ise; taklide ve karşılıklı konuşmaya dayanan, iki boyutlu tasvirlerle bir perdede oynatılan gölge oyunudur. Karagöz oynatıcısına hayali, hayalbazdenir. Yardımcıları çırak, yardak, dayrezen, sandıkkar'dır. Oyunda konuşmaların değişmesi baş hareketleriyle yapılır.

Karagöz, Hacivat ve Şeyh Küşteri'nin mezarı günümüzde Bursa'da Çekirge semtinde bulunmakta. 

2 yorum:

Adım Adım Seyahat dedi ki...

Hacivat ve Karagöz siyasi mizahın ve mizaha karşı sansürün öncüleridir benim için. Maalesef unuttuğumuz çok sayıda değerden birisidir. 2 boyutlu hayal perdesinde oynatılan tiyatro çok derin manalara sahip bir gösteridir.
Çok sayıda seyahat blogunu okumuştum fakat Karagöz ve Hacivat hakkında bir yazıyı görmek beni oldukça mutlu etti.

Amatör Gezgin'in Gezi Notları dedi ki...

Merhaba Adım Adım Seyahat,
Çok güzel ifade etmişsiniz Hacivat ve Karagöz'ün önemini. Her ne kadar günümüzde çocuklar pek tanımasa da Bence de unutulmaması gereken önemli figürlerdendir bu Karakterler tarihimizde. Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Sevgiler...