24 Temmuz 2012 Salı

Boğazköy Müzesi - Çorum









Boğazköy Müzesi gerçekten çok iyi düzenlenmiş, güzel bir müze. En önemli özelliği ise ünlü Boğazköy Sfenksi'nin burada oluşu. (Boğazköy Sfenksi: Boğazköy Sfenksi, 1906'da İstanbul Arkeoloji Müzesi adına başlayan kazılar sırasında Boğazkale'deki Hattuşa şehrinin Yerkapı mevkisinden çıkarıldı. 
Boğazköy Sfenksi'yle birlikte kazılardan çıkarılan bir sfenks ve 10 bin 400 tablet, 1915'de temizleme, onarım ve yayın çalışmalarının yapılması için iki parti halinde Almanya'nın başkenti Berlin'e gönderildi. Onarımları biten tabletler ile bir sfenks Türkiye'ye iade edilip İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmeye başlandı. 
Onarım için Berlin'de bulunan ancak geri gelmeyen Boğazköy Sfenksi'nin ise Türkiye'ye iade edilmesi için 1938 yılına kadar Almanya'yla görüşmeler yapıldı. 
İkinci Dünya Savaşı'nın başlaması ve savaş sonrasında sfenksin sergilendiği Berlin Pergamon Müzesi'nin Doğu Almanya'da kalması üzerine Almanya ve Türkiye arasındaki sfenks iadesi yazışmaları kesildi. 




İlişkilerin düzelmesinin ardından Türkiye, 24 Temmuz 1987'de sfenksin iadesi amacıyla UNESCO'ya başvururken, sfenksin iadesi için yapılan girişimler uzun yıllar sürdü. Sfenks yapılan girişimler sonucu 2011 yılında Türkiye'ye iade edildi...) Boğazköy Müzesi Çoruma 82 km. uzaklıkta bulunan Boğazkale ilesinde. 




Müzede Hitit dönemine ait eserlere ağırlık verilmiş olsa da; Frig, Roma ve Bizans dönemine ait eserlere de yer verilmiş. Müze Pazartesi hariç her gün 08.00 - 17.00 saatleri arasında ziyarete açık. (Bu arada müze bahçesinde sergilenen ve aslına uygun olarak yaptırılan Hitit savaş arabalarında da elinize mızrak ve kalkan alarak fotoğraf çektirebilirsiniz)

Hiç yorum yok: