16 Ekim 2008 Perşembe

Sümela Manastırı






Bölgenin en önemli turizm merkezi hiç şüphe yok ki Sümela Manastırı. Trabzon'a 43, Maçkaya 16 km. uzaklıkta. Manastıra çıkmadan önce birşeyler içmek isteyenler için girişte küçük bir tesis var. Manastıra isteyen patikadan yürüyerek, isteyen arabayla çıkabiliyor. Biz arabayla çıkmayı tercih ettik. Patika yol ise daha uzun ve epeyce yokuş tırmanılıyor. Giriş ücretli. Ama müze kartınız varsa kullanabiliyorsunuz. Sümela heybetiyle ilk bakışta insanı çok etkiliyor ve hatta ürkütüyor. (En azından bende öyle oldu). Vay be burayı nasıl yapmışlar, nasıl yaşamışlar demekten kendimi alamadım. İçeriside bir o kadar etkileyici ama maalesef vandallıktan nasibini bolca almış. Tavandakilerin dışında çoğu fresk parçalanmış. Duvarlara da çoğu türkçe olmak üzere bolca yazı kazılmış. Ayrıca flaşla fotoğraf çekilmemesi için yapılan uyarılara da çoğu kişi uymuyor. 
Not: İçeride çektiğim fotoğraflarda flaş ve tripot kullanmadığım için titreme ve bulanıklıklar var. 

Detaylı bilgi için,
www.sumelamanastiri.net

4 yorum:

ஐ๑renklikalem dedi ki...

çok heybetli ve baş döndürücü bi yer.. karadenizde görmek istediğim yerlerin başında geliyor sümela.. fotolar da çok güzel olmuş. ama hatıra bırakılmış yazılar fazlasıyla trajikomik.

gezginin yolu uzun, hikayeleri bol olsun. selam olsun..

Amatör Gezgin'in Gezi Notları dedi ki...

Sümela gerçekten de çok heybetli. İnşallah seninde en kısa zamanda görme şansın olur. Güzel dilekler için teşekkür ederim. Sevgiler...

Zeynep dedi ki...

Oldukça etkileyici bir yapı. Ayrıca insanların tarihi değerlere sahip çıkamaması çok acı. Sizi de duyarlılığınızdan ötürü kutlarım.

Amatör Gezgin'in Gezi Notları dedi ki...

Teşekkür ederim Zeynep. Maalesef ülkemiz önemli buluntulara "çanak çömlek" diyen zihniyetler tarafından yönetildikçe bütün değerler tek tek gidecek gibi :(