23 Ekim 2014 Perşembe

Genova notları

 Kristof Kolomb'un evi


Venedikteki kısa gezimizin ardından yola çıktık. Yaklaşık 4 - 4,5 saatlik bir yolculuktan sonra Genova'ya ulaştık. Otele gitmeden önce yürüyerek kısa bir şehir turu yaptık (gerçi bunun şehir turu olduğunu pek söyleyemeyeceğim. Otel çevresinden fazla uzaklaşmadan liman ve civar bölgelerde (daha çok şehrin sanayi bölgesi olduğunu sanıyorum) turla bir yürüyüş yaptık. Rehberimiz Burak gece otelden çıkıp kendi başımıza ara ve arka sokaklara girmeyelim diye hava kararmadan arka sokakları da gezdirmek istedi bize. Bunun sebebi ise özellikle bizim kaldığımız liman bölgesinde arka sokaklar biraz tehlikeli. Hiç çekinmeden göstere göstere uyuşturucu satıyorlar ve fuhuş yapılıyor. Açıkçası eşimle pek korktuğumuzu söyleyemem (turun geneli aksine). Nasıl bizim ülkemizde de özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerin kimi mahallelerinde gizli kapaklı işler dönüyorsa buranın da pek farkı yoktu bana göre.  Hatta akşam yemeği sonrası vaktimiz olsaydı ve yanımızda başkaları olmasaydı gidip, etrafa bakınırdık bile dedik. Ama daha önceki yazılarda da yazdığım sebeplerden dolayı şehri keşfetme fırsatı bulamadık. Bizim tatil anlayışımızda şehrin sadece ambalajını değil, içini de görmek olduğundan dolayı biraz mutsuz olduk gezemediğimiz için.



Gördüğümüz kadarıyla Genova'ya gelince;
Genova aslında tarihi açıdan çok önemli bir kent. Türklerle daha doğrusu Osmanlı ile de yakından alakalı. Günümüzde Ligurya bölgesine bağlı ama geçmişi 12. yüzyıla kadar dayanıyor. O dönemlerde Osmanlının verdiği isim olarak Ceneviz Cumhuriyeti yani Cenevizliler olarak biliniyorlar. Bizans döneminde imparatora yaptıkları yardımlardan dolayı günümüzdeki Galata semti onlara veriliyor ve İzmir, Trabzon gibi önemli limanların bütün haklarını da alıyorlar. (Cenova'da liman bölgesinde Galata müzesi var ve Osmanlı ilişkileriyle ve Galata semti ile alakalı belgeler sergileniyor). Sultan 1. Murad zamanında Osmanlının kuruluş dönemiyle beraber ilk ilişkiler kuruluyor. Fakat İstanbul'un fethi sırasında Fatih Sultan Mehmet'e tarafsızlık sözü vermelerine rağmen bu sözlerinde durmayınca ellerindeki ticari imtiyazların birçoğu ellerinden alınıyor ama Üçüncü Mehmed zamanında tekrar bazı imtiyazlara sahip oluyorlar.
Ayrıca Genovalılar daha doğrusu Cenevizliler tarihte sigorta şirketlerini ilk kuranlar. Zaten şehirde gezdiğinizde birçok büyük sigorta şirketinin ve bankanın merkezlerini de görmek mümkün.

Genova zengin tarihi açısından eminim çok güzel yerlere sahip olsa da biz zaman darlığından otelde yediğimiz akşam yemeğinden sonra sahile yürüyüşe gidebildik. Kaldığımız otelin (Novotel - daha sonra yazacağım) konumu dolayısıyla liman bölgesinde bir kafede oturup birer kahve içtikten sonra araba yarışlarından fırlamış bir taksi şoförüyle uça uça otele geri döndük.
Bu arada pesto sosunun ve meşhur kaşif Kristof Kolomb'un ana vatanı Genova'ymış bilginiz olsun...

Genova gezilecek yerler:
Tabii ki yine gördüğümüz kadarıyla;
San Lorenzo Duomosu
Pallazzo Ducale
Limandaki Akvaryum (Avrupa'nın en büyük akvaryumu diyorlar)
Ve yine limanda bulunan korsan gemisi. Bu gemi Roman Polanski'nin "Korsanlar" filminde kullanılmış ve şimdi de müze olarak hizmet veriyor...

Hiç yorum yok: