6 Haziran 2016 Pazartesi

Girne Kalesini geziyoruz...




Kıbrıs ve Girne Kalesinin tarihi
Girne Kalesi Girne'nin simgelerinden olan bir yapı. Bazı araştırmacılar kalenin tarihinin Helenistik dönemlere kadar gittiğini söyleseler de buna dair bir kanıt yoktur. Kalenin adına ilk kez 1191 yılında yapılan 3.Haçlı seferleri sırasında rastlanmıştır. O dönemler İngiltere'nin elinde olan Kıbrıs (dolayısıyla da kale) daha sonra Templar (Tapınak) Şövalyelerine, onlardan da Fransız Guy de Lusignan'a (Luzinyan) satılmıştır. Ada 1489 tarihine kadar Lusignan'ların elinde kalmıştır. 1208 - 12011 yılları arasında kaleye çeşitli eklemeler ve tadilatlar yapılmıştır.
14.yy'da Venedik saldırıları sonucu hasar gören kale 1491 yılında Venediklilerin adayı hakimiyetleri alması sonucunda şimdiki haline gelmiştir. 1570 yılında Osmanlı'nın adayı ele geçirmesiyle Kıbrıs 3 asıra yakın bir süre Osmanlı hakimiyetinde kalmıştır.
Kale İngiliz Sömürgesi döneminde, 1878-1960 yılları arasında polis okulu ve hapishane olarak kullanılmıştır.
Kale içindeki yapıtlar
Lusignan (Luzinyan) Kalesi
Erken Bizans dönemi tahkimat kalıntılarının üzerine Kıbrıs Kralı John D'İbelin tarafından 1208-1211 yılları arasında yaptırılmıştır.
ST. George Kilisesi
12. yüzyılda Bizans yapımı bir kilisedir. Bizans ve Lüzinyan zamanlarında kalenin dışında bir yapıydı. Venedik döneminde bazı değişiklikler yapılarak kalenin içine dahil edilmiştir. Girne Kalesi'nin kuzey batı bölümünde yer almaktadır. 
Sarnıç
Kalenin su ihtiyacını karşılamak amacıyla Lüzinyan döneminde yapıldığı düşünülmektedir. 
Zindanlar
Luzinyan dönemine ait olan bu zindanlarda Kral I. Peter zamanında birçok işkence olayı yaşanmıştır.
Batık Gemi Müzesi
M.Ö. 300 yıllarına ait bir ticari gemi batığı ve buluntuları sergilenmekte olduğu bu bölüm 1976 yılında açılmıştır.
Venedik Kulesi
Kule erken XVI. yüzyıl Venedik dönemi mimarisi özelliklerini yansıtır.
Kırnı Mezarları
Bu kısımda, Erken ve Orta Tunç dönemlerine ait, Kırnı köyünde bulunmuş bir mezar ve bu mezarda ele geçen çeşitli buluntular sergilenmektedir.
1570 yılında şehit düşen Osmanlı Amirali Sadık Paşa'nın lahiti kale girişinde, Lüzinyan'ın üç aslanlı amblemi de kalenin iç kapısının tonozunda bulunmaktadır.
Ziyaret Saatleri
Kış dönemi: 09:00 - 13:00 / 14:00 - 16:45
Yaz dönemi: 09:00 - 19:00



Kim kimdir?
Lüzinyanlı Guy ya da Guy de Lusignan 
(1150 – 18 Temmuz 1194, Lefkoşa).
Evlilik yoluyla bir Haçlı devleti olan Kudüs Krallığı'nın başına geçen, Selahaddin Eyyübi'nin ordularıyla yaptığı Hittin Savaşı'nı kaybederek Kudüs'ün Haçlıların elinden çıkarak tekrar Eyyubilerin eline geçmesine neden olan bir Fransız haçlı şövalyesidir.
Guy, Kudüs Krallığı'nın 1186-1192 arasındaki kralıdır ve bu unvanı Kudüs'lü Sibylla olan hanedan üyesiyle evlenerek ele geçirmiştir. Kesin olarak bilinmeyen bir tarihte Kutsal topraklara ulaştıktan sonra (Kardeşi Amalric'in daha önceden gelmiş ve seçkinler arasına katılmış olduğu), 1180 yılında krallık içerisindeki ortaya çıkabilecek politik karışıklığın önüne geçebilmek için alelacele Sibylla ile evlendirildi. 1186 yılında Kraliçe Sibylla, Guy'e tacı devretmiştir.
1187 yılında Selahaddin ile yapılan Hıttin Savaşı'nı kaybetmiş ve esir düşmüştür. Üç ay sonra da Kudüs, Selahaddin Eyyubi tarafından ele geçirilmiştir. Bir sonraki yıl Şam'da hapsedildikten sonra Selahaddin tarafından serbest bırakılmıştır.
1194 yılına kadar Kıbrıs Krallığı'nı idare etmiş ve aynı yıl kardeşi Amalric tarafından yerinden edilmiştir.
Tapınak Şövalyeleri
Tanınmı askeri Hıristiyan tarikatlardan biridir. Yaklaşık iki yüzyıl varlık göstermişlerdir. Fransız soylusu Hugues de Payen tarafından 1119 yılları civarında Kudüs'te hıristiyan hacıları korumak amacıyla 9 şövalye ile birlikte kuruldu. 1300'lü yıllarda ise o zamana kadar çok güçlenmiş olan şövalyelere borçlanan Fransa kralı 4.Phillip'in çeşitli suçlamalar ve Papa 5.Clemens'e yaptığı baskılarla Tapınak Şövalyeleri ortadan kaldırılmıştır. Tarikatın bütün mal varlığına el koyulmuş ve üyeleri yakılarak öldürülmüştür.
Ayrıca Sheakespeare'in ünlü eseri Othello'nun konusunun büyük bir kısmı Kıbrıs'da geçmiştir.

Hiç yorum yok: