26 Aralık 2016 Pazartesi

Duatepe Anıtı - Polatlı




Duatepe: Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'nın 10 Eylül 1921'de başlayan Türk genel karşı taarruzunda, düşmandan geri alınan ilk tepedir.
Dua Tepe'de Ekim 1999 tarihinde çalışmalara başlanıp; 20.000 ağaç ile ağaçlandırılması ve anıt tamamlanarak 12 Eylül 2000 tarihinde düzenlenen bir törenle hizmete açılmıştır.
Dua Tepe'deki Anıt, otopark, bağlantı yolu, yürüme yolu, tören alanı ve anıt olmak üzere beş ana bölümden meydana gelmiştir. Anıt duvarlarında, Dua Tepe' deki seksenbir şehidin pirinç harflerle yazılmış bilgileri bulunmaktadır. Anıtın ve heykellerin yaratıcısı Devlet Sanatçısı heykeltraş Metin Yurdanur' dur. Anıt simgesel olarak, Anadolu halkının Mustafa Kemal Paşa önderliğinde yüzyılların geriye çekilişini tersine çevirerek Dua Tepe' de coşkun bir ırmak gibi zaferlere ve uygarlığa koşmasını anlatır. Mustafa Kemal' in şahlanan atının üzerindeki figürü Türk Milletinin önderi olmaktan duyduğu gurur ve mutluluğu ifade etmektedir. Geri plandaki Atatürk, İnönü ve Fevzi Çakmak’ın heykelleri emir komuta birliğini, Halide Edip Adıvar’ın heykeli ise Türk Kadınının Kurtuluş Savaşına olan katkısını anlatmaktadır. Atatürk ve yaverinin dürbünle ovayı izledikleri hali ise birazdan kazanılacak olan zaferi ve ardından gelecek bağımsızlığı umutla bekleyen Türk Ulusunu ifade eder eder.



Dua Tepe, Mustafa Kemal Paşa’nın Gazi Tepe’de attan düşmesi sonucu kaburga kemiklerinin kırılmasına rağmen görevini ısrarla sürdürdüğü ve bu nedenle Türk’ün azim ve kararlılığının simgesi olmuş bir arazi kesimidir. Anıtta bulunan iki bayraktan biri 38 nci alayın sancağını, diğeri ise Türk Bayrağını ifade etmektedir. 


Kaynak: http://www.bilinmeyenler.org/genel-tarih/duatepe-sehitlik-aniti-polatli.html

Amatör Gezgin'in Notları:

Anıtın çevre düzenlemesi gerçekten de çok başarılı. Tepe tam anlamıyla tüm çevreye hakim ve insan o manzarayı gördükten sonra ister istemez kafasında savaşın o zamanki durumunu, tepenin önemini ve verilen canları düşünüyor. Üzüldüğüm nokta ise 19 mayıs gibi önemli günlerden birinde burada hiçbir törenin yapılmaması ve anıt görevlisinin verdiği rakamlara göre çok az ziyaretçinin gelmesiydi anıta.
Stratejik önemini de göz önüne alarak 5377 askerimizin burayı almak için canını verdiğini görünce insan bu topraklarda yaşamanın, bu vatana sahip olmanın önemini daha da anlıyor....

Hiç yorum yok: