10 Aralık 2016 Cumartesi

Mainz / Gutenberg Müzesi

Gutenberg İncili

Ren nehri kıyısında yer alan Mainz Rheinland-Pfalz eyâletinin başkenti ve eyâletteki en büyük kenttir. Mainz aynı zamanda Avrupa'nın belli başlı deniz, demir, hava ve karayollarının kesiştiği bir noktadır.

Matbaayı icat eden ünlü mucit Johannes Gutenberg’in doğduğu kent olma özelliğine de sahip olan Mainz, bir festivaller ve eğlenceler merkezidir de ayrıca. Kentin merkezinde ve kenar mahallerinde büyüklü küçüklü ellinin üzerinde festival, şenlik ve kutlamalar düzenlenir. Kentteki Mainz Johannes Gutenberg Üniversitesi'nde yaklaşık 35.000 öğrenci öğrenim görmektedir.

II. Dünya Savaşı sırasında yapılan bombardımanlar sonucu çok büyük yıkıma uğramış, kent merkezinin neredeyse tümü yerle bir edilmiş olsa da, savaştan hemen sonra başlatılan restore çalışmaları sonucu, kent adeta yeniden yapılandırılmıştır.




Johannes Gutenberg kimdir?
Johannes Gutenberg 1447 yılında hareketli parçalar ile yazı baskısını Avrupa'da başlatan, kuyumcu, matbaacı ve yayıncıdır. Gutenberg'in buluşu modern dönemin en önemli olayı ve matbaa devriminin başlangıcı, kendisi de modern matbaacılığın babası kabul edilir.
Büyük mucit Johann Gutenberg iletişim tarihinin en önemli gelişmelerinden biri sayılan tipo baskı yöntemini 1438'de Avrupa'ya getirerek uygulamalarını yaygınlaştırmıştır. Bu yöntem, önceleri tahtadan daha sonraları bir kurşun alaşımından yapılan dökme harflerin, baskıdan sonra başka bir yazıda kullanılmak üzere saklandığı bir basım yöntemidir.
Yaptığı çalışmalar ve basım deneyleri için para bulmak zorunda olan Gutenberg 1450'de, Mainzlı bir zengin olan Jochann Faust'la ortaklık kurdu. 1455'te bastıkları ilk kitap Latince bir kutsal kitaptı. Gutenberg Kutsal Kitabı denen bu yapıt Kırk İki Satırlı Kutsal Kitap ya da Mazarin Kutsal Kitabı olarak da bilinir.

Gutenberg İncili
Sabit olmayan harflerle basılan ilk kitaptır. Mazarin İncili olarak da adlandırılır. Bir kolonunda 42 satır bulunmasından dolayı 42 satırlık incil de denir. 1990 yılında dünya kütüphanelerinde 45 tane olduğu tespit edilmiştir. Dünyanın en nadir ve pahalı kitaplarından biridir.

Gutenberg Müzesi
Dünyanın en eski baskı müzelerinden biridir. Koleksiyonlar, baskı malzemeleri ve birçok kültürden basılı materyallerin örneklerini içerir. Bu tarihten daha once küçük bir alanda hizmet verse de 1927 yılında büyük bir binaya taşınarak müze haline geldi. İkinci dünya savaşında ağır bir bombardımana maruz kalsa da içeriklerin güvenli bir yere saklanmasıyla 1962 yılında tekrar hizmete açıldı.

Günümüzde Müze bir çok değerli esere ev sahipliği yapıyor. Eski baskı makineleri, el yazması kitaplar, özellikle uzak doğu tıbbını ve bilimini içeren el yazması ve baskı kitaplar sergileniyor. Müzenin en değerli kitapları ise kurşun geçirmez camlar arkasında büyük bir kasa – oda’nın içinde sergileniyor…
Müzeyi detaylı incelemek isterseniz tıklayın 

Hiç yorum yok: