19 Aralık 2016 Pazartesi

Tur mu? Tek başına seyahat mi?


Hollanda / Kasteel de Haar

Bazen sorular geliyor bloguma. “Turla gezmeyi mi, tek başına olmayı mı önerirsiniz?” yada “Hangi tur firmasını önerirsiniz?” diye.

Öncelikle şunu söylemem gerekir. Bir isim vermem doğru olmaz ama sektöründe en çok bilinen, güvenilen, hakkında şikayeti az olan hangi firma yada firmalarsa onları öneririm. Peki tur mu, bireysel gezi mi? Derseniz ne olur? Benim kişisel tercihim bireysel gezmektir ama bu herkes için farklılık gösterebilir.

Turla seyahat etmenin artıları:

- Tur şirketi aracılığı ile Vize almak çok daha kolay olabilir.
- İşini iyi bilen bir rehbere denk gelirseniz gittiğiniz yer hakkında enteresan bilgiler öğrenebilirsiniz.
- Özellikle ilk defa yurt dışına gidecekseniz (hatta ilk defa uçağa binecekseniz) çekiniyorsanız Rehberiniz size her konuda yardımcı olacaktır. Yabancı dil bilmenize de gerek kalmaz.
- Gittiğim ülkede yada şehirde nerede kalmalıyım, nereleri gezmeliyim diye plan program yapmak zorunda kalmazsınız. Turda gideceğiniz her yer, kalacağınız her otel bellidir ve rehber tarafından gezdiğiniz yerler hakkında bilgilendirilirsiniz.
- Çocuklu aileler ve belli bir yaşın üstündekiler için turla gitmek çoğunlukla daha rahat olur.
- Alışverişi nereden yapmalıyım, istediğim gibi bir yemeği nereden yerim diye düşünmek zorunda kalmazsınız. Rehberiniz burada da devreye girecektir.

Turla seyahat etmenin eksileri:

- İstediğin her yeri gezmekte özgür olamayabilirsin 15 – 20 kişi ile grup halinde dolaşmak zorunda olduğundan kaçırdığın noktalar olabilir. Serbest zaman kısıtlı olduğu için de yeterince göremeyebilirsin istediğin yerleri.
- Katılım zorunlu olmasada Ekstra turlar eklenince tahmin ettiğinden çok daha fazla para harcayabilirsin.
- Serbest zaman bitiminde kaybolan yada geç kalanları bekleyerek zaman kaybedebilirsin. Bu gibi durumlar gezi programını dahi sekteye uğratacak hale gelebilir.
- Tur rehberiniz suratsız, aksi, yada az bilgili çıkabilir.
- Aynı şekilde grubun diğer üyeleri arasından da aksi, kavgacı yada uyumsuz birileri çıkabilir ve tatiliniz zehir olabilir.
- Konaklayacağınız otelleri kendiniz seçemeyeceğiniz için beğenmeyebilirsiniz.
- Görmeyi çok istediğiniz bir yeri “Panoramik şehir turu” adı altında otobüsten göz ucuyla görmek durumunda kalabilirsiniz.

Başta da dediğim gibi benim kişisel tercihim kendi başıma gezmek, seyahat etmek. Bunun sebeplerinden biri de hayatımda ilk son olan tur maceramdır. Görmek istediğim neredeyse hiç bir yeri doğru dürüst göremediğimden, gruptaki insanların değişik huy ve hareketleri, otel seçimleri yüzünden bir daha bu işe kalkışmadım. Bu gittiğim yerlere de daha sonra tekrar gittim detaylı gezmek için.

Yani ben tur olayına sıcak bakmayan gruptanım. Plan, program severim ama vakit sorunu olmadan gönlünce gezmek, beğendiğin yerde bir gün daha fazla kalmak yada hiç bilmediğin bir yerden geçerken “Aaa burası da güzelmiş, hadi burada da kalalım” gibi konular benim tura olan ilgimi azaltıyor. Sizin de aklınıza gelen farklı artı ya da eksi yönler varsa paylaşırsanız sevinirim.

Neyse aslında önemli olan turla gitmek, tek başına gitmek yada arkadaş grubuyla gitmek değildir. Benim için önemli olan bir yerden başlamak, adım atmaktır keşfetmek için.

Hiç yorum yok: